Aki így merészel nekem levelet írni, hogy ez a tárgy az nem csak kizárásra számolhat, de ha rossz napom van egy kedveskedő levélre is a 14 ősig felemlegetve a családfát és a hozzájuk tartozó vallásban lévő összes szentet. Igen, mert ez spam.
Aki nem tudná honnan ered a szó, állítólag legeslegelőször egy Amerikai cég húskonzervének volt a neve. Tipikus párizsi meg löncshús eset (gy.k.: jobb ha nem tudod mi van benne).
A Monthy Pythonban is megjelent, majd pedig elterjedt a a kommunikávióban. Spam nem csak a neten van, sms, levél, vagy plakát is lehet spam, minden esetben ez egy nem kívánatos, ellenszenves valami.
Régen még a tisztességes korokban, mikor a reklámok kreatívak voltak és a "gyors", "tágas" és a "gazdaságos" szavak még a Trabantot jellemezték akkor az ember bármikor felismert egy spamot. Látszott minden porcikáján, hogy érdektelen.
Ma viszont az emberek fejlődnek. A No Logo könyvet ajánlom nagyon mindenkinek, akit kicsit érdekel a belelátás ebbe az egész fogyasztói társadalom, marketing dologba, bár kicsit nehéz  olvasmány. Summa summárum, benne van a tökéletes jelmondat: Az embereknek mindíg új markettingstratégiát kell kitalálni, hisz a fogyasztók, mint a csótányok, egy idő után immunissá válnak a rájuk fecskendezett méregre. Bár a mai markettingesek fizetésük ellenére szerintem egy átlag 5éves képzelőerejével bírnak azért most nem róluk szólnék.
A célpont (és végre lassan kilyukadunk a lényegnél) azok a kedves kis emberkék akik a saját oldalukat reklámozzák, azaz inkáb lépre csalnak, hogy pénzt nyerjenek ki belőled. Ha valakinek van iwiwje biztos kapott már a " - - [-]" felhasználótól "Szia!", vagy "Ezt kerested?" témáju levelet amibenis a delikvens egy átlagos beszélgetésnek álcáva próbálja az egered alá csalni a linkjét. Az egész ugy néz ki, mintha egy beszélgetést folytatnának. Sőt. A kedvencem az a csaj aki Randi jeligével küldi nekem az üzenetet, melynek szövege:
"Oksi. Majd akkor holnap talizunk. Addigis nézd meg ezt! Nagyon tuti! *link* puszi"
Hajhaj. Ez több seből vérzik, egyrészt nem szoktam csevegni efféle enyhén Hello Kitty szagú leánykákkal, másrészt pláne nem találkozok velük. Nem mondom, hogy nem dekoratívak, csak olyan oriáskígyó szisztéma: Az ember elnézegeti, de otthonra nem kéne. Még azt eltudom képzelni, hogy valaki féltékeny barátnéja megnézi az alany iwiwjét, hogy kivel levelezik élete szerelme és talál egy ilyet. Szegény pasi lehet sose dolgozza fel miért is szakított vele a barátnője valami tökismertelen csaj miatt. A beszélgetősnek csak anyum dől be aki naponta közönségszerepel az iwiwen, én aki 2havi egyszer nézek fel annak élből gyanús a beszélgetés közepébe kerülni.
Egyébként ők feltörekvő milliárdosok. Reklámot ugye oda tesznek ki ahol forgalom van. Nah ők megkerülik a rendszert, csinálnak egy kisstílű honlapot, megpakolják reklámmal és próbálnak téged rávenni, hogy nézd meg őket. Mondjuk ezeknek a címük is érdekes: casanovatippek.fw.hu, boldogsexualiselet.fw.hu, veglegesszortelenitesingyeneskiprobalasilehetoseggel.fw.hu és a többi.
Megoldás: Nos amennyire látom nem nagyon van. Hiába zárom ki iwiwen, csak tud - -[-] üzenetet küldeni és mindenki más is. Levelesládám hiába spammentes mindíg tele van ilyenekkel... És igazából azért visszatetsző, mert úgy működik, mint egy vírus. A legtöbb vírus épp így működik: ártatlan, vagy hasznos fájlnak mutatja magát és arra vár, hogy megnyisd és beindulhasson a gépeden.